fbpx skip to Main Content
Arancini med tomatsås
Arancini med tomatsås

Matchas med Ecco Qui, Nero d’Avola Sicilia, 2018

(Gör gärna tomatsåsen först, så den är klar när risbollarna är nyfriterade.)

Risotto

Gör så här:
Börja med risotton. Fräs lök och vitlök i lite olja och låt riset fräsa med några minuter. Låt vinet koka in. Häll sen på buljongen lite i taget och låt den koka in i riset mellan varven. Tillsätt parmesan och smör på slutet och rör ner. Smaka av med salt och peppar. Tryck ut risotton på ett bakplåtspapper och låt svalna. (Eller låt svalna över natten och tryck ut när den kallnat).
Hacka basilikan och strö över den svala risottokakan. Nu ska du forma runda bollar av riset. Skär eller tryck ut lagom stora bitar som du lägger i handen. Lägg dit en bit mozzarellaost och vik ihop riset till en rund boll. Låt bollarna vila en kvart. Vänd sen risbollarna i vetemjöl, uppvispat ägg och avsluta med panko. Fritera risbollarna i en neutral olja som du hettat upp till 170–180 grader.

Tomatsås

Gör så här:
Finhacka vitlöken och löken och fräs i lite olivolja. Tillsätt hackade tomater och chiliflakes och låt allt sjuda 30 minuter på svag värme. Avsluta med örtkryddorna och smaka av med salt och servera såsen som tillbehör till Arancinin.

Lycka till med matlagningen!

Camilla Wahlman
Sommelier

Recept till 4 personer

Risotto
2 dl arborioris
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
6 dl buljong (gärna kyckling eller vegetarisk)
1,5 dl parmesanost, riven
2 msk smör
Salt och peppar

Fyllning:
0,5 kruka basilika
125 g mozzarella

Till paneringen:
1 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
3 dl panko

Tomatsås
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök, finhackad
5 goda kvisttomater
0,5 kruka färsk basilika
1 tsk oregano
1 krm chiliflakes
Salt