Tillaga köttfärssåsen så här:
Hacka den gula löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja.
Stek den hackade löken och färsen i stekpannan på medelvärme utan att det blir bränt. Finfördela färsen med en stekspade eller trägaffel. Tillsätt mer smör eller olja om det behövs.
Strö över salt och peppar.
Häll på krossade tomater, tillsätt tomatpuré, rödvinet, och kalvbuljong. Pressa över vitlök (eller finhacka och strö över)
Rör om och låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka under tiden ris eller pasta av valfri sort om du vill ha det (uteslut om du följer LCHF) och förbered grönsaker.
Servera köttfärsen ev. med ris eller pasta och grönsaker.
GI Tips:
Välj fullkornsris, fullkornspasta eller hel bulgur.
LCHF Tips:
Servera köttfärssåsen utan ris eller pasta, med t.ex. kokt broccoli eller blomkål eller andra grönsaker med lågt GI. Bönor, sallad, tomater och gurka går också bra.
hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring: Håller sig ca 1 vecka i kylskåp. Går även att frysa.
Lycka till med matlagningen!
Marcus Alexandersson
Köttfärssås
1 st stor gul lök
Smör eller olja att steka i
400 g nötfärs
ca 0,5 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
400 g krossade tomater
2,5 dl Vale Da vida Röd Reserva
1 msk tomatpuré
1 st köttbuljongtärning
1-2 klyftor vitlök