Skip to content
Tips om viner till helgerna
Tack alla som gillar och handlar våra viner!

Ambitionen är att våra viner skall finnas i hyllan hos Systembolaget, där är vi inte ännu… Vi har i år fått avsevärt fler som gillar och handlar våra viner kontinuerligt, får vi hoppas och önska om 2024  är att våra viner finns i Systembolagets hylla nära dig! Vi har kommit en bra bit på vägen, med ännu inte nått slutstationen.  Själva tycker vi att flera av våra viner är värda mer uppmärksamhet! Vi kämpar på, planerar ytterligare viner, vinprovningar och andra aktiviteter under 2024. Tack ännu en gång alla som supportrar oss!

Mousserande vin…Champagne är den mest välkända varianten, i Portugal är champagne metoden känd som ”Metodo Classico”. I Portugal heter mousserande vin Espumante, i andra länder är de kända under andra varianter såsom spansk cava, italiensk spumante eller prosecco, crémant eller champagne från Frankrike och sekt från Tyskland.

Jul och nyår närmar sig och vad passar bättre till ett festligt tillfälle än ett glas Espumante? Ett Espumante framställs enligt den traditionella champagnemetoden. Då sker andra jäsningen i själva buteljen, vilket ger ett mer smakrikt och komplext vin. Vår senast vinprovning om nyårstema, då vi provade 5 olika Espumante, var de flesta överens om följande:

Välkomstbubbel, två olika torra mousserande viner, antingen Exklusive , som är lagrad 30 månader eller Attitude som är lagrad 15 månader. Beroende på var ni är ute efter för smak, välj  Exklusive om ni gillar champagne och Attitude som är mer lik cava  i smak.

Efterrätt, Meio seco lagom sött mousserande passar perfekt till panacotta eller någon annan söt efterrätt.

Tolvslaget antingen Passion (festligt med rosébubbel) eller Seco som både har mycket smak till en bra peng.

Vale da Vida i rött, vitt och rosévin har fått bra betyg hos munskänkarna, där Vale da Vida White Reserva ”sticker ut” med  ”fynd i sin prisklass”.  Vale da Vida vinerna kan beställas styckvis eller som en prisvärd mixlåda med två röda, två vita och 2 roséviner för endast 600 kr.

Lello Red Reserva och Borges Alvarinho har båda fått riktig bra omdömen hos munskänkarna. Båda vinerna är bra  val till kommande helger. Lello är ett fylligt rött vin från vinregionen Duoro och passar perfekt till en gulasch gryta. Ett vin med Alvarinho druvan är rejält smakrikt och prisvärt. Här får ni ett vin med bra syra som passar till många rätter, speciellt fisk och skaldjur.

Eccu Qui Nero d’Avola har fått fantastiska omdömen, där VINBÖRSENS omdöme sticket ut med ”FYND”. Nero d’Avola är en av de stramaste och mest matfokuserade druvsorterna med en omisskännlig italiensk profil. Här handlar det om en kompromisslös måltidsdryck och passar extra bra till lamm eller någon rustik pastarätt. Vi har dessutom prisjusterat vinet till 99 kr (förr 116 kr) , så nu finns ytterligare en anledning!

Jul och nyår närmar sig! För att få vinerna i tid är det dags att beställa. Ni beställer genom Systembolagets e- handel eller besöker din lokala Systembolag. Ni kan handla våra viner styckvis om ni vill, logistiskt är att föredra att beställa 6 stycken (stilla viner)  eller 3 stycken (mousserande) av samma åt gången då får ni vinet i en låda. När du har beställt tar det ca 8 dagar ni kan hämta hos ditt Systembolag/ombud. Använd er av  länkarna nedan för att beställa och får mer information.

Trevlig jul och nyår önskar vi er alla!

Sven-Olof, Milenko, Marcus och Joakim / My Wine Estate!

Digitala vinprovningar

Camilla är diplomerad sommelier som håller mycket uppskattade vinprovningar både digitalt och fysiskt. Till höger kan ni se youtube filmer när Camilla provar 4 olika Espumante , Lello och Vale da  Vida rött, vitt och rosé.

* Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är en landsomfattande vinprovarorganisation med närmare 30 000 medlemmar.

Fyra olika mousserande

Vi utlovar en lärorik och smakrik vinprovning av fyra  olika mousserande från Portugal.

Stilla rött vin /LELLO

Vi utlovar en lärorik och smakrik vinprovning av vårt vin från Douro dalen.

Stilla viner /Vale da Vida rött, vitt & rosé

Vi utlovar en lärorik och smakrik vinprovning av ett rött, vitt och rosévin från Alentejo regionen.