Skip to content
Vale da Vida – värda att upptäcka för den som älskar vin
Vitt, rött och rosévin från Portugal och Alentejo regionen

Alentejo ligger i södra Portugal. Alentejo är mest känt för sina röda viner som ofta görs på lokala druvsorter som Touriga Nacional, Aragonez och Trincadeira. Viner från Alentejo är utmärkta till mat tack vare sin komplexa smak. Alentejo är en spännande och dynamisk vinregion som har mycket att erbjuda. Dess geografi, druvor och vinproduktion ger upphov till några av Portugals mest utsökta viner. Alentejo-viner är en utmärkt matchning till många rätter och är väl värda att upptäcka för den som älskar vin.

VINBÖRSEN och munskänkarna har provat och bedömt samtliga Vale da Vida viner med bra omdömen. Vill ni prova Vale da Vida och viner från Alentjo regionen är det ett bra tillfälle att prova vår mixlåda med två var röda, vita och rose för 468kr.

White Reserva

Frisk fläkt från Portugal som är ett vinland som letar sig uppåt på popularitetsstegen. Vale da Vida betyder Livets Dal på svenska och är i sin vita variant gjord på druvtrojkan antão vaz, arinto och roupeiro, lokala portugisiska gröna druvor som man aldrig eller ytterst sällan hört namnen på. Men upplyftande är de när de kommer i denna skrud. Somriga toner av knallgula äpplen, krusbär, limezest och en fläkt av kokosnöt. Syran är påtaglig men dämpas av en viss sälta som kommer fram i eftersmaken. Mat för Måns som i det här fallet får bli vin för Måns.

Det här dricker jag gärna till aperitifen ackompanjerat de salta chipsen men också gärna en het sommarkväll tillsammans med caesarsallad med färska räkor. Friskt, fräscht och fenomenalt. Kul att känna till är att ”Livets dal” även finns som rosé.

Frisk doft av lime, krusbär och ett uns nyriven kokos. Smakrikt vin med lätt simmig kropp, frisk syra och viss sälta med ett uns bitterhet i torrt, rent avslut.

Fynd i sin prisklass, Munskänkarna december 2022

Rosé

Ingen vintyp har haft en sådan boom på senare år som just roséviner. Tidigare har de varit rätt likriktade och enkla men nu finns det ett större utbud av eleganta rosa viner i både olika färg- som smaknyanser. Många vinproducenter lägger nu mycket tid och omsorg på sina roséviner. Det gör att statusen för den kategorin har ökat både i Sverige och i världen i övrigt. Här kommer en glad gamäng från soliga Portugal med namnet Vale da Vida, ”livets dal”. Smak och doft andas verkligen sommar och semester och ger sinnet lugn och ro. Här varvas smaker som saftiga jordgubbar och hallon som för tankarna till geléhallon med läskande vattenmelon och grillad citron. Vinet har en fin struktur och en syra som inte går av för hackor. Eftersmaken håller sig kvar ett tag efter den nått svalget.

Drick ”livets dal” väl kylt till sommarens alla skaldjursrätter eller till buffén då det verkligen kan gå under epitetet allroundvin.

Doft av päron, skumgodis och citron. Slank och torr smak med frisk fruktsyra, lätt mineralsälta samt ett rent och neutralt avslut.

Prisvärt, Munskänkarna januari 2023

Red Reserva

Dov, köttig doft i varmfruktig, mustig stil som längtar efter att få bjuda upp till en argentinsk tangokväll med asadogrillen glödhet. Smaken går i samma fotspår med en mjukt omfamnande, fruktgenerös grundton som i eftersmaken balanseras av en skalpräglad örtighet och en liten, svagt kakaobitter nyans.

 

Doft av nypon, björnbär, russin, läder och lite dammighet. Smak med saftig attack, medelfyllig kropp och höga lite uttorkande tanniner.

Mer än prisvärt, Munskänkarna januari 2023

Vale da Vida viner finns som beställningssortiment hos Systembolaget. Ni beställer genom Systembolagets e- handel eller besöker din lokala Systembolag. När du har beställt tar det ca 8 dagar ni kan hämta hos ditt Systembolag/ombud.

* Föreningen Munskänkarna är en ideell förening som bildades 1958 och är en landsomfattande vinprovarorganisation med närmare 30 000 medlemmar.

Digital vinprovning med Camilla

Vi utlovar en lärorik och smakrik vinprovning av tre olika viner av Vale da Vida. Camilla är diplomerad sommelier som håller mycket uppskattade vinprovningar både digitalt och fysiskt. Med en bakgrund inom journalistik, deltagit i mästerkocken och en passion för det goda håller hon intressanta och underhållande provningar med viner från hela världen.