Skip to content
HJORTFÄRSBIFFAR
HJORTFÄRSBIFFAR MED MANDELPOTATISPURÉ, MESSMÖRSÅS OCH UGNSROSTADE GRÖNSAKER

Matchas med
Amarone Della Valpolicella Classico

Hjortfärsbiffar

Gör så här:

  1. Blötlägg brödet i grädden och blanda ner ägget och lingonen.
  2. Finhacka löken och vitlöken och stek i lite smör tills vattnet försvunnit och den blivit mjuk och glansig.
  3. Låt svalna innan du blandar ner i bröd- och äggblandningen.
  4. Tillsätt timjan, c:a 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
  5. Rör ut kryddorna innan du blandar ihop allt med färsen.
  6. Provstek gärna en liten köttbulle för att ev. justera kryddningen.
  7. Stek biffarna i brynt smör i stekpanna några minuter på varje sida på medelvärme, sänk värmen och låt biffarna steka klart.

 

Mandelpotatispuré med parmesanost

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk under lock och häll av.
  2. Pressa potatisen ner i en skål.
  3. Smält smöret och hetta upp tillsammans med grädden och vispa ner i potatisen.
  4. Tillsätt finriven parmesanost och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 

Kantarell och messmörssås

Gör så här:

  1. Stek kantarellerna i smör tills de fått lite färg, lägg till finhackad schalottenlöken och fräs allt i några minuter.
  2. Tillsätt grädden, viltfonden och konjaken låt koka iihop till en simmig konsistens.
  3. Smält ner messmöret i såsen och krydda med örtkryddor och salt och peppar.

 

Ugnsrostade grönsaker

Gör så här:

  1. Skär grönsakerna i bitar och blanda med oljan.
  2. Ugnsrosta i 225 graders ugnsvärme c:a 30 minuter.

Ringla över crema di balsamico och salta före servering.

Lycka till med matlagningen!

Camilla Wahlman
Sommelier

Recept till 4 personer

Hjortfärsbiffar
600 g hjortfärs
1 skiva vitt bröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
0,5 dl lingonsylt, gärna rårörd
3 msk hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Nymalen svartpeppar och salt

Mandelpotatispuré med parmesanost
800 g mandelpotatis
2,5 dl grädde
50 g smör
50 g riven parmesanost
Salt, peppar

Kantarell och messmörssås
1 bananshalottenlök
1 dl kantareller
3 dl vispgrädde
1-2 msk viltfond
2-3 msk messmör
2 msk konjak
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
Salt
Peppar

Ugnsrostade grönsaker
1 röd paprika
1 röd lök
1 zucchini
1 broccoli
0,5 dl olivolja
2 msk crema di balsamico
Salt