Skip to content
QUINTA DO ÔRO
Nytt vin från vingården Quinta do Ôro

År 2016 förvärvade Borges ytterligare en vingård i Vinhos Verdes-regionen, Quinta do Ôro, där de 30 hektaren vinstockar är planterade i sand- och granitjord på hög höjd. Beläget i Pinheiro, mycket nära Quinta de Simaens och vinframställnings- och produktionscentret i Lixa, ligger det i hjärtat av ett skogsområde och producerar viner med stor friskhet och perfekt syra. Ni finner mer fakta om vingården här.

Quinta do Ôro : Loureiro (50%), Alvarinho (30%) och Arinto (20%)

Sprudlande, intensiv, fräsch bouquet med livfulla toner av citrusfrukt, kombinerat med doften av tropisk frukt och eleganta blommiga nyanser, som jasmin och iris.

Likt Borges Avarinho har även Quinta do Ôro under maj 2024 vunnit priset ”Marknadens val ”  i sin prisgrupp och vinregion.

Arinto: Grön druva som härstammar från Portugal. Sorten mognar sent och är mycket motståndskraftig mot värme och torka, men är mottaglig för botrytis. Odlas i de portugisiska områdena Alentejo, Beira Interior, Bucelas, Carcavelos, Do Tejo, Douro, Minho, Setúbal, Vinho Verde (under Pedernã) och på Azorerna.

Loureiro: Ger vita viner med en karaktäristisk hög syra med aromer av citrus som påminner om riesling.

Grön druvsort som kommer från Portugal. Namnet betyder ”lagerträd” och syftar på druvornas smak. Druvan mognar tidigt och ger hög avkastning, men är känslig för svampsjukdomar som mjöldagg, gråmögel och botrytis.

 

Alvarinho: Odlas i Portugal i de nordliga regionerna Douro, Lisboa, Do Tejo och (som den näst viktigaste sorten) i Vinho Verde, samt på Azorerna. 

Ett vin med Alvarinho druvan är rejält smakrikt och prisvärt. Här får ni ett vin med bra syra som passar till många rätter, speciellt fisk och skaldjur. Alvarinho druvan har en vissa likheter med Chablis, där syran är påtaglig och är inte fatlagrad. Alvarinho är identisk med albariño, som druvan kallas i Spanien. Druvan anses ha sin hemvist i subregionen Monção e Melgaço längst i norr i regionen Vinho Verde i Portugal .

Inom Vinho Verde är det också vanligt att den blandas med andra druvor som Loureiro och Trajadura. Den används även som bas i mousserande viner.

 

Både Borges Alvarinho  och Quinta do Ôro finns som beställningssortiment hos Systembolaget.

P.S Missa inte att registrera dig kostnadsfritt i vår rese- och vinklubb.